Interjúk

Gyürk András minden idők legizmosabb Tranzitjáról: Egy erős és hagyományaira büszke Magyarország képével gazdagodtunk a hétvégén

2019. 08. 25.

Idén minden eddiginél erősebb programmal tartották meg a Tranzit Közösség nyári találkozóját a Club Tihany Hotelben, ahol a kormány és a közélet számos alakja és az ellenzék több hangadója tartott előadást, vitatkozott egymással vagy inspirálta moderátorként a főként fiatalokból álló, ezerfős hallgatóságot. A Tranzit közösség három hívószaváról és a találkozó mottójáról, azaz az Erős Magyarországról megkérdeztük Gyürk András szervezőt, aki kifejtette: az a céljuk, hogy valóban pezsgő, értelmes és színvonalas vita folyjék Magyarország jövőjéről. Gyürk azt is elárulta, miként lehet csatlakozni a közösséghez. A három napos fórumot ezúttal a Gondolat Expo nevű kiállí­tás is kiegészí­tette, ahol helyet kapott a PestiSrácok.hu a rendszerváltozást bemutató sátra és szamizdatkiállí­tása. A program itt olvasható el.

A Tranzit közösségről és rendezvényeiről a szélesebb közvélemény legfeljebb annyit hall, hogy szép helyeken sok fiatal összejön, hogy előadásokat hallgasson, vitákat folytasson. Miért ilyen titokzatos az egész?

Nem titokzatos, csupán nem a nagy médianyilvánosságnak, hanem ennek a közösségnek szól. Tíz éve indult el a Kommentár folyóirat, amely a szellemi bázisát adja a Tranzit rendezvénysorozatnak. Közösség, hagyomány, szabadság – ez a három kifejezés szerepel a Kommentár címoldalán és ez határozza meg a Tranzit gondolatvilágát. Ezek a szavak semmit nem veszí­tettek az aktualitásukból az elmúlt évtizedben. A mostani eseményünk az utóbbi évek egyik legnagyobb találkozója, több, mint ezren vagyunk itt Tihanyban, és annak dacára, hogy a hőségben óriási a vonzása a Balatonnak, a résztvevők bent ülnek az előadásokon, hozzászólnak, elmondják a véleményüket és vitatkoznak. Ez egyébként a fő célunk: a valóban pezsgő, értelmes és színvonalas vita. A sok kamera inkább hátrányt jelentene, mint előnyt, de nem zárkózunk be; a rendezvény nyilvános és bárki jöhet, aki időben jelentkezik.

Ez tulajdonképpen egy szabadegyetem avval a különbséggel, hogy az ilyen rendezvényeken többnyire a nagy Nestlé-madár (lásd a logójukon) eteti tudással a buksi fejű kismadarakat, miközben a Tranziton a vélemények oda-vissza cserélődnek. Van-e határa a szabad véleménynek itt?

Nem véletlen, hogy a szabadság a három vezérgondolatunk egyike; itt minden véleményt meghallgatunk. Orbán Balázs államtitkárt ugyanúgy, mint vitapartnerét, Hajnal Miklóst, a Momentum szóvivőjét, és egyaránt szót kap Békés Márton, a Kommentár, illetve Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője. A programnak vannak olyan pontjai is, ahol nagy nevű előadók kifejezetten azt vállalják, hogy moderátorként inspirálják a vitát. Így beszélgettünk Trianonról, a magyar foci helyzetéről, a magyar film jövőjéről vagy éppen a buliturizmus vonásairól és a kötelező olvasmányokról. Ezek az előadók aztán profitálhatnak is a Tranzit közösség ötleteiből. Hiszek benne, hogy a közösségünk megállapításai és érvei az elmúlt években inspirálták és jobbították a közéletben cselekvők tetteit és megtermékenyí­tetták a gondolkodásukat.

Akárhogyan is nézzük, ez az idei tihanyi Tranzit Gondolatexpo egy igen rangos esemény, hiszen az előadók között megtalálható Rogán Antal, Szijjártó Péter, Varga Judit, Maróth Miklós, Kövér László vagy Kubatov Gábor mellett még számos államtitkár, nagykövet és uniós politikus, miközben az ellenzék részéről is itt van több hangadó vagy a múltban meghatározó politikus, újságíró és elemző.

Megtiszteltetés, hogy ezek az emberek pártállástól függetlenül elfogadják a meghí­vásunkat. Ugyanilyen megtiszteltetésnek érzem, hogy van ezer fiatal, aki a nyár legmelegebb napjain ide eljön és vitatkozik Magyarország jövőjéről. Sokszor azt állítják, hogy apátia van, a közélet nem érdekli a fiatalokat, meghalt a politikai vita műfaja. A Tranzit élő cáfolata mindennek. Hozzáteszem, hogy ide a gyerekes családokat is várjuk: miközben a kicsik a gyerekprogramokon vesznek részt, a felnőttek bent élnek az előadótermekben és sátrakban.

Mit visznek haza az itt lévők a leendő feleségeken, férjeken, barátokon és buliélményeken túl?

Most először a vitákon túl expójelleget is öltött a Tranzit: a kiállí­tó sátrakban a Nézőpont Intézettől a budai várrekonstrukciót intéző várkapitányságon keresztül az Operán át a PestiSrácok.hu rendszerváltó kiállításáig sok mindent és mindenkit megtalálhatunk itt. Ezen túl most az Erős Magyarország témaköréhez csoportosítottuk a beszélgetéseket, ezért nagyon remélem, hogy ma egy erős és magabiztos, a hagyományaira büszke Magyarország képével a gondolataikban mennek majd haza a résztvevők. A Tranzit nem szervezet, hanem egy együttgondolkodási folyamat. A szó klasszikus értelmében egy olyan fórum, ahol a különböző közösségek tagjai egy értékrend alapján összekapcsolódnak egymással. Persze nagyon bí­zom benne, hogy ebből a networkból, erős gondolati hálóból az ország mellett a résztvevők is profitálnak. Akik maguk is részesévé válhatnak annak az építkezésnek, ami ezt az erős Magyarországot megteremti. 

Hogyan lehet csatlakozni a közösséghez és értesí­tést kapni a következő konferenciáról?

A Tranzit ma Magyarország legnagyobb vitafolyama, amit nyitottságunknak is köszönhetünk, mindenkit örömmel várunk rendezvényeinken. A tranzit.info.hu oldalunkon vagy a Tranzit közösség nevű Facebook-oldalunkon minden információ megtalálható, aki pedig az e-mail cí­münkön jelentkezik, a listánkra is felvesszük. Nyilván vannak törzstagjaink, de mindig figyelünk arra, hogy minél több új érdeklődő férjen bele a létszámkeretbe. 

Forrás: PestiSrácok.hu