Egyéb

Formálódik az új uniós gázbiztonsági szabályozás

Formálódik az új uniós gázbiztonsági szabályozás

2010. 02. 04.

A gazdasági és pénzügyi szakbizottság múlt heti ülésén Győri Enikő fideszes néppárti képviselő lengyel és román képviselőtársaival összefogva többségi támogatást szerzett módosító indítványához, miszerint minősüljön energiaellátási vészhelyzetnek, ha uniós szinten a napi földgázimport-szükséglet 10 százaléka kiesik. A kelet- és közép-európai képviselők közös álláspontja szerint energiaellátási vészhelyzet esetén a Bizottság köteles lenne ellenintézkedéseket tenni a földgázellátás biztonságának helyreállítása érdekében az Unió egész területén.
 
„Ez azért nagyon fontos, mert voltak olyan törekvések a nagy tagállamok részéről, amelyek a 10 százalékos kiesés helyett 25 százalékhoz kötötték volna az energiaellátási vészhelyzet bekövetkeztét” – közölte nyilatkozatában Győri. Hozzátette: az elfogadott módosító javaslat Magyarország számára a folyamatosan bővülő gáztározói kapacitások mellett plusz garanciát jelentene a biztonságos gázellátásra, és segítene csökkenteni az ország függőségét az orosz gázimporttól.
 
„Ez lesz az első olyan uniós jogszabály, amely a tavaly december 1-jén hatályba lépett Lisszaboni Szerződés alapján születik meg. Az Unió tehát végre elindul a közös energiapolitika irányába vezető úton” – vélekedett a néppárti képviselő.
 
Gyürk András, aki néppárti képviselőként mint póttag, jelen van a téma parlamenti „gazdájának” tekintett kutatási és energiaügyi szakbizottságban (ITRE), még a 10 százalékot sem tartja biztonságos küszöbnek, mondván: ezen határérték mellett előfordulhat, hogy egy kisebb állam gázimportja teljes egészében kiesik, de nem lép életbe az uniós vészhelyzet. A képviselő ezért úgy módosítaná, hogy a vészhelyzet már akkor is életbe lépjen, ha bármely tagállam importjának legalább a fele kiesik.
 
Az új gázellátási rendelet előírná, hogy a tagállamok cselekvési és vészhelyzeti terveket készítsenek az ellátási zavarokra való felkészülés jegyében. Ehhez kapcsolódó módosító indítványában Gyürk azt szorgalmazza, hogy a tervek legyenek különös tekintettel a földgáz lakossági távhőellátásban játszott szerepére. „Magyarországon ennek jelentőségét az adja, hogy a távhővel fűtött lakások száma meghaladja a 600 ezret” – közölte nyilatkozatában a néppárti képviselő.