Egyéb

Fideszes módosító indítványok az uniós gázellátási rendelethez

Fideszes módosító indítványok az uniós gázellátási rendelethez

2010. 01. 28.

A jelenlegi előterjesztés alapján az Európai Bizottság vészhelyzetet hirdethet majd ki akkor, ha az EU-ba érkező gázimport legalább 10%-a kiesik. A képviselő módosító indítványához fűzött indoklásában kifejtette: ezen arányszám mellett előfordulhat, hogy egy kisebb tagállam gázimportja teljes egészében leáll, de nem lép életbe az uniós vészhelyzet. Gyürk András ezért úgy módosítaná a rendeletet, hogy a vészhelyzet már akkor is életbe lépjen, ha bármely tagállam importjának legalább fele kiesik.
 
Az új gázellátási rendelet előírná, hogy a tagállamok cselekvési és vészhelyzeti terveket készítsenek az ellátászavarokra való felkészülés jegyében. Gyürk András ehhez kapcsolódó módosító javaslatában azt szorgalmazza, hogy az említett tervek legyenek különös tekintettel a földgáz lakossági távfűtésben játszott szerepére. Ennek jelentőségét az adja, hogy Magyarországon meghaladja a 600 ezret a távfűtéssel fűtött lakások száma.
 
A készülő uniós jogszabály fontos rendelkezése emellett, hogy ösztönzi a kétirányú gázáramlást lehetővé tevő beruházásokat. Ezen fejlesztések megkönnyítenék, hogy a leginkább kiszolgáltatott országok, így Magyarország, egymás segítségére siethessenek ellátászavarok esetén. Gyürk András módosító indítványa alapján hazánkban a Magyar Energia Hivatalnak kellene előterjesztést készítenie arról, hogy mely vezeték-szakaszokon leginkább indokoltak ezek a fejlesztések.