Egyéb

Fideszes beadvány a Gazprom-Naftogaz fúzió ügyében

Fideszes beadvány a Gazprom-Naftogaz fúzió ügyében

2010. 05. 28.

A fideszes képviselő beadványában emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pár hete azt javasolta, egyesüljön az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz gázipari vállalat. Viktor Janukovics ukrán államfő vonakodó álláspontot képviselt és úgy nyilatkozott, az EU képviselőinek is jelen kellene lenniük a tárgyalásokon. Az Európai Bizottság azonban erre úgy reagált, a döntés Kijevre és Moszkvára tartozik, nincs szükség uniós fellépésre. Az említett terv a magyar energiaellátást is jelentősen érinti, hiszen a hazai gázimport túlnyomó része az ukrán hálózaton keresztül érkezik.
 
Gyürk András választ vár arra, hogy az Európai Bizottság milyen indokok alapján nem tartja szükségesnek a hasonló tárgyalásokon való részvételt, különös tekintettel arra, hogy azokon nem csak vállalati szereplők képviseltetik magukat. A képviselő állásfoglalást vár azzal kapcsolatban is, hogy a vonakodó bizottsági álláspont hogyan viszonyul a közös energiapolitika megerősítésére irányuló szándékokhoz, illetve azon elképzelésekhez, miszerint az EU elősegíti az ukrán gázhálózat felújítását.
 
A képviselői beadványban végül megfogalmazódik a kérdés : az Európai Bizottság hajlandó-e felülvizsgálni passzív álláspontját, amennyiben a Naftogaz-Gazprom fúzió ügye új lendületet vesz? Az Európai Bizottságnak 3 héten belül kell közzétennie véleményét.