Iparügyek

Fel kell éleszteni az európai védelmi ipart

2023. 07. 13.

A lőszergyártás támogatásáról szóló javaslatot fogadott el csütörtöki plenáris ülésén az Európai Parlament. Meggyőződésünk, hogy csak egy erős védelmi kapacitásokkal rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó biztonsági kihívásokkal. Ezért támogatjuk a felelőtlen baloldali-liberális politika következtében meggyengült védelmi ipar- és infrastruktúra megerősítését, és ennek keretében a lőszergyártás felgyorsítását.

Gál Kinga elmondta: az ukrajnai háborús eszkaláció felszínre hozta a közös katonai védelmi kapacitások hiányosságait és rámutatott a védelmi ipar megerősítésének szükségességére.  „Csak egy globális összevetésben fejlett és versenyképes védelmi tartalékokkal rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó kihívásokkal” – hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője. Gál Kinga hozzátette: Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra megerősítését, ennek keretében a lőszergyártási felgyorsítását is, de továbbra sem vesz részt az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokban.  „Elkötelezettek vagyunk az orosz-ukrán háború lezárása iránt, amihez mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség a tartós béke érdekében” – húzta alá a politikus.

Gyürk András szerint előremutató, hogy a döntés ilyen gyorsan megszületett. „A szomszédságunkban dúló háború kontextusában elengedhetetlen, hogy az európai védelmi ipar képes legyen a megfelelő mennyiségű tüzérségi lőszerkészlet folyamatos és biztonságos előállítására, ami lehetővé teszi a polgárok védelmét. A jogszabály gyors elfogadása egyben a védelemipar leépítését jelentő baloldali-liberális védelempolitika teljes kudarcának beismerését jelenti. Szükség van ezekre a kapacitásokra és az új szabályok a magyarországi lőszergyártás számára is segítséget jelenthetnek” – mutatott rá a Fidesz EP-képviselője.