Iparügyek

Európának nagyobb önállóságra kell törekednie a kritikus nyersanyagok terén

2023. 09. 14.

Az Európai Parlament (EP) elfogadta a kritikus nyersanyagokról szóló rendeletről szóló álláspontját. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a döntés kapcsán kiemelte: „A digitális és zöld átállás elképzelhetetlen a kritikus nyersanyagok fokozott felhasználása nélkül. A kiegyensúlyozott ellátáshoz legfőképpen a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésekre, bürokráciacsökkentésre és a körforgásos gazdaság előmozdítására lesz szükség.” 

A világ egy új ipari forradalom kezdeti szakaszába lépett. A digitalizációs és a klímavédelmi törekvések megvalósításához számos, a kritikus nyersanyagok intenzív használatára épülő technológia és termék előállítására lesz szükség. „Ezért időszerű, hogy Európa egy egységes megközelítést alakítson ki a kérdésben” – húzta alá a fideszes politikus. 

Az unió stratégiai önállóságának növeléséhez több tényezőre is szükség van. „Egyrészt elengedhetetlen a kritikus nyersanyagforrások diverzifikációja, melyhez minden érintett országgal kiegyensúlyozott, a kölcsönös tiszteleten és előnyökön alapuló együttműködés kialakítására kell törekedni” – mutatott rá a magyar EP-képviselő. 

„Emellett fontos a nyersanyagok hatékonyabb újrahasznosítását és feldolgozását előtérbe helyező körforgásos szemlélet előmozdítása. Végül szintén jelentős eredmények érhetők el a bürokráciacsökkentés révén is. Csak így, komplex módon, lehet a kritikus nyersanyagok kérdéskörét megoldani” – fogalmazott Gyürk András.