Iparügyek

Európának fel kell vennie a kesztyűt a globális digitális versenyben!

2023. 07. 11.

Az Európai Parlament plenáris ülése elfogadta a csipekről szóló európai jogszabályt. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a döntés kapcsán hangsúlyozta: „A digitalizáció felgyorsulásával a félvezetők – amilyen a csip is – szerepe megkerülhetetlenné vált. Ahhoz, hogy Európa versenyképes maradjon, elengedhetetlen az unió ellátásbiztonságának erősítése a csipek előállítása kapcsán is.”

A csipek alapvető fontosságúak számos, a mindennapok során használt, termék előállításához, mint például az autók vagy az okostelefonok. A mesterséges intelligencia fejlődésével pedig még több félvezetőre lesz szükség. „A csipekről szóló európai jogszabály arra irányul, hogy csökkenjen az EU kiszolgáltatottsága és erősödjön az ipari bázisa ennél a technológiánál” – húzta alá a fideszes politikus.

Európa túlságosan függ a külföldön előállított csipektől, ami miatt számos stratégiai ágazat ellátási zavarokkal szembesült. „Ezért időszerű ez a jogszabály: meg kell erősítenünk az európai gazdaság ellenállóképességét és vezető szerepre kell törekednünk a digitális átállásunkhoz nélkülözhetetlen technológiák terén” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Végül a jogszabály segítséget nyújthat a hazai félvezetőipari szereplők számára is. „A magyar cégek jelen vannak az értéklánc tervezői és fizikai tesztelési szakaszán. A mai döntés után számukra új támogatások válhatnak elérhetővé és gyártási oldalon is nyílhatnak lehetőségek hazánkban” – hangsúlyozta Gyürk András.