Energetika

Európai Bizottság: Atomenergia és földgáz nélkül nincs eredményes és méltányos zöld átmenet

2022. 02. 02.

Az atomenergia és a földgáz is bekerült az uniós ún. Taxonómia rendeletbe. Így ezen energiaforrásokat az Európai Bizottság biztonságos és tiszta energiaforrásnak minősítette. Tóth Edina és Gyürk András, a Fidesz EP-képviselői üdvözölték a javaslatot: “Fontos, hogy hosszú távon megőrizzük az energiaellátás biztonságát és megfizethetőségét. Kiemelték, hogy a klímasemlegesség eléréséhez és a rezsiköltségek alacsonyan tartásához szükség van a nukleáris és földgáz alapú beruházásokra.

Tóth Edina szerint Brüsszel mai döntésével megerősítette, hogy az atomenergia és földgáz teljes mértékben megfelelnek a környezetvédelmi kritériumoknak. “Az atomenergia és földgáz környezetbarát technológiák, melyek felhasználásával biztonságos módon lehet nagy mennyiségű, olcsó, károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergiát termelni, biztosítva ezzel a rezsiköltség-csökkentés fenntarthatóságát és a 2050-ös klímasemlegességi célok teljesítését” – emelte ki.

Gyürk András rámutatott, hogy ez volt az egyetlen helyes lépés a kérdésben. „A magas energiaárakra építő brüsszeli energiapolitika elfogadhatatlan a polgárok számára. A Bizottság döntése ennek a beismerése, azonban a küzdelem még nem ért véget. „A baloldal nem tett le arról, hogy kudarcos zöldideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a tiszta minősítéstől. Ez ellen harcolunk, a csata folytatódik – hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.