Energetika

Európában sem kérnek Márki-Zay „életvezetési tanácsaiból” – A magyar rezsicsökkentés vált követendő példává

2022. 02. 10.

Az Európát sújtó energiaválságban már huszonnégy uniós tagállam léptetett életbe – magyar mintára – a lakossági energiaárak letörését célzó intézkedéseket. Újfent bebizonyosodott, hogy Magyarország helyesen döntött, amikor a baloldal életszínvonal-romboló javaslatai helyett, az embereket védve, következetesen kiállt a rezsicsökkentés mellett.

A Bruegel Intézet adatai szerint 2022 februárjáig 24 ország, az EU tagállamainak csaknem 90%-a, léptetett életbe a lakossági energiaárak mérséklését célzó intézkedéseket. A magyar rezsicsökkentéshez hasonló hatósági árszabást eddig nyolc országban vezettek be. Kijelenthető, hogy a 2013 óta következetesen folytatott, az emberek védelmére összpontosító magyar rezsicsökkentés Európa-szerte követett példává vált.

Ezzel szemben a magyar baloldal elutasítja a megfizethető és biztonságos energiát. Miniszterelnökjelöltjük, Márki-Zay Péter, cinikus módon „kevesebb víz, kevesebb áram és kevesebb gáz használatát” ajánlja. Az olcsó energiát támogató választókat pedig „sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak” tartja.

A magyar emberek bátor kiállása és immár az Európai Unió 90%-a is cáfolja a Márki-Zay-féle baloldalt. A csata azonban folytatódik. A rezsicsökkentés nemzeti, Európának mintául szolgáló politikája áll szemben a baloldal magas energiaárakat eredményező ideológiájával. Ez is az áprilisi választások tétje.