Egyéb

Európa vezető szerepet játszhat az energiahatékonyság terén!

Európa vezető szerepet játszhat az energiahatékonyság terén!

2008. 01. 31.

"Az energiahatékonyság javítása a leginkább kézenfekvő megoldás a károsanyag-kibocsátás mérséklésére. Az együttes fellépés ahhoz is érdemben hozzájárulhat, hogy oldódjék Európa függőségi viszonya az energiaellátás terén" – hangsúlyozta a politikus. 
 
Gyürk András szerint a legnagyobb energiamegtakarítási lehetőség talán az ipari és lakóépületek hatékonyságában rejlik; mindez fokozottan igaz az új uniós tagállamokra. A képviselő úgy vélekedett, hogy a szocialista időszak erőltetett iparosítását felidéző nehézipari létesítmények és a térségben oly jellemző, százezreknek otthont adó panelházak az energiapazarlás szimbólumaivá váltak. A politikus szerint örömteli, hogy az Európai Bizottság cselekvési tervében felismerte a volt szocialista országok sajátos helyzetét, és kiemelt célkitűzésként fogalmazza meg az energiahatékonyság ösztönzését az új tagállamokban.
 
Állásfoglalásában a szakpolitikus sajnálatosnak tartja, hogy számos tagállam nem tartja be vállalásait az energiahatékonysági jogszabályok végrehajtása során. "Így például a magyar kormányzat, miközben a szavak szintjén kiáll az éghajlatvédelmi intézkedések mellett, hónapok óta halogatja a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv elfogadását" – fogalmazott a képviselő.
 
A politikus kiemelte, hogy egyes közösségek mindezek ellenére élnek a lehetőségekkel. Példaként az Óbudán elindított programot hozta fel, amely keretében közösségi támogatások segítségével számos panelház kerül felújításra az elkövetkezendő években.
 
Gyürk András meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Európa képes vezető szerepet játszani az energiahatékonyság ügyében. "Ez elsődleges érdeke is. A hatékonyabb energiafelhasználás ugyanis hatékonyabb gazdaságot is jelent. Új munkahelyeket és javuló versenyképességet, s nem utolsó sorban: élhetőbb környezetet." – zárta állásfoglalását a politikus.