Klímapolitika

Erőt mutattunk a baloldali zöldideológiával szemben: 78 EP-képviselő szólította fel Brüsszelt észszerűbb klímapolitika folytatására

2022. 01. 25.

Tizennégy ország 78 európai parlamenti (EP) képviselője írta alá azt a lengyel kezdeményezésű nyílt levelet, melyben a politikusok felszólították az Európai Bizottságot, hogy klímapolitikai jogszabályainál vegye figyelembe a regionális különbségeket és ne növelje az energiaszegénységet. Ehhez első lépésként Brüsszelnek javítania kell az ún. taxonómia-rendeletre vonatkozó javaslatán. A levél fontos lépés a fokozódó baloldali nyomásgyakorlással szemben.

Az aláírók üdvözölték, hogy az Európai Bizottság többéves vita után végre zöld minősítést adna az atomenergia- és a földgáz-beruházásoknak. Azonban az EP-képviselők szerint Brüsszel nem veszi kellőképpen figyelembe a regionális eltéréseket és nem lép fel megfelelően az energiaszegénységgel szemben. A valódi változáshoz több forrást kell rendelkezésre bocsátani az atomenergia- és földgáz-projektekre, melyek elengedhetetlenek a rezsiköltségek alacsonyan tartásához és a klímacélok teljesítéséhez.

A nyílt levél időszerű és szükséges lépés volt. A baloldal az utóbbi hetekben mindent bevet, hogy a saját kudarcos zöldideológiáját érvényesítve megfossza az atomenergiát és a földgázt a zöld minősítéstől. Nem engedhetjük, hogy kicsinyességük ismét felülírja Európa érdekeit. Ez ellen küzdünk, a csata folytatódik.

A kezdeményezés magyar aláírói: Győri Enikő, Gyürk András és Tóth Edina fideszes EP-képviselők.