Egyéb

Erősebb védelem és nagyobb verseny az uniós energiapiacon

Erősebb védelem és nagyobb verseny az uniós energiapiacon

2009. 04. 27.

A képviselő beadványában üdvözölte, hogy a tagállamokkal kialkudott kompromisszum magában foglalja a Parlament számos fogyasztóvédelemmel kapcsolatos követelését. A három héten belüli ingyenes szolgáltatóváltás lehetősége, a részletesebb számlainformációk, vagy a kártérítési eljárások egységesítése az állampolgárok szélesebb köre számára teszi érzékelhetővé a piacnyitás előnyeit – tette hozzá.
 
Gyürk András arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályozás nehezebbé teszi a harmadik országok irányából érkező felvásárlási kísérleteket. A jövőben a nemzeti hatóságok akár meg is gátolhatják a MOL-részvények eladásához hasonló ügyleteket, amennyiben az Európai Bizottság kifogást emel.
 
A politikus szerint a most elfogadott energetikai csomag nem pótolhatja a következetes kormányzati cselekvést. Az uniós jogszabályok mit sem érnek, ha kormány ellentmondásos politikája következtében a magyar fogyasztók továbbra is romló szolgáltatási színvonallal és emelkedő árakkal szembesülnek – fogalmazott a képviselő. Gyürk András úgy véli, az új közösségi szabályozás megszületésével most már a Bajnai-kabinet felelőssége, hogy a jövőben a szolgáltatók versenyezzenek a fogyasztókért és ne fordítva.