Iparügyek

Erős európai kkv szektor nélkül nincs európai jólét sem

2023. 09. 25.

Az EP a mai plenáris ülésén megvitatta a kis- és középvállalkozások (kkv-k) működését könnyítő javaslatcsomagot. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a vita kapcsán rámutatott: „Számos európai kkv a túlélésért küzd. Brüsszel ahelyett, hogy időben a segítségükre sietett volna, adminisztratív terhek sokaságát varrta a nyakukba. Az Európai Bizottság mostani javaslata így nem más, mint egy megkésett kísérlet, hogy a saját maga által épített akadályokat lebontsa.” Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője szerint a bemutatott csomag hiteltelen, mert a kkv-k nehéz helyzetéért a felelősség legfőképpen a brüsszeli bürokratákat terheli. 

Győri Enikő kiemelte: „A zöld átállás, a vállalati magatartási kódex, az új jelentési kötelezettségek terhe jelenti a valóságot a cégeknek manapság Európában. Így a közel 85 millió embert foglalkoztató szektornak lassan nem marad ideje termelni, szolgáltatni. A költségei az egekbe emelkednek, nehezen jut forráshoz, küzdenie kell a képzett munkaerőért. A baj jól látható, hisz Németország és Franciaország közösen kezdeményezte, hogy az EU csökkentse a vállalatok adminisztratív terheit. Brüsszel most utánuk kullog.”

Gyürk András szerint a javaslatok elégtelenek, Brüsszel cserben hagyta a vállalkozásokat. “Az elmúlt évek során a kisvállalkozók rekordmagas energiaárakat, növekvő bürokratikus terheket és kioktatást kaptak a Bizottságtól. Emellett a bürokraták a kkv-kat segítő rezsivédelmi intézkedések azonnali megszüntetésére szólították fel a tagállamokat. Nyilvánvalóvá vált, hogy Brüsszel képtelen hiteles megoldást ajánlani a maga által generált problémákra. A jövő évi európai parlamenti választásokon kisvállalkozók milliói mondhatják el véleményüket a Bizottság tevékenységéről.”