Klímapolitika

ENSZ: Az atomenergia a leginkább klímabarát energiaforrás

2021. 11. 27.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Európai Gazdasági Bizottsága (ENSZ-EGB) friss tanulmányában az atomenergiát jelöli meg a leginkább klímabarát energiaforrásként. Az ENSZ számításai szerint az atomenergia szén-dioxid kibocsátása, földterület- és nyersanyagszükséglete még a megújuló energiaforrásokénál is alacsonyabb.

Az ENSZ-EGB elemzésében az egyes energiaforrások teljes életciklusra vetített mutatóit hasonlította össze. Ez alapján az atomenergia károsanyag kibocsátása 5-6 g/kWh-ra, a megújulóké 8-80 g/kWh-ra, a földgázé mintegy 400 g/kWhra tehető. A nukleáris energia nehézfém-felhasználása (100-200 g/MWh) is töredéke a megújuló energiaforrásokénak. (300-600 g/MWh) Az ENSZ elemzői hasonló eredményre jutottak a földterület-használat kérdésében is.

Örömteli, hogy az ENSZ is egyetért azzal a ténnyel, hogy az atomenergia egy biztonságos, fenntartható energiaforrás. Nemrég az Európai Közös Kutatóközpont (JRC) következtetéseivel összhangban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke is megerősítette, hogy szükség van az atomenergiára, ami egy környezetbarát, stabil és biztonságos energiaforrás.”

Ezek az eredmények újabb bizonyítékok a magyar kormány ellátásbiztonságot és alacsony rezsiárakat előtérbe helyező energiapolitikájának helyességére nézve. Magyarország következetesen kiáll az atomenergia alkalmazása mellett. Ezzel szemben a magyar baloldal gyorsan leépítené a nukleáris kapacitásokat, és kiszolgáltatná az embereket a világpiaci energiaárak ingadozásainak.