Kutatás-fejlesztés

Előremutató uniós programok indulhatnak a digitalizáció és a védelempolitika területén

2021. 01. 14.

Gyürk András közleménye

Az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottsága (ITRE) ma szavazott a 2021 és 2027 közötti Többéves Pénzügyi Keret (MFF) részeként elinduló uniós űrprogramról, az Európai Védelmi Alap, valamint az Európai Kiberbiztonsági Ipari, Technológiai és Kutatási Kompetenciaközpont létrehozásáról, illetve a Digitális Európa Programról. A kezdeményezésekkel kapcsolatos tárgyalások során megfelelően finanszírozott, ambiciózus szakpolitikai eszközök kialakítását sikerült elérni, melyek jelentős mértékben javítják Magyarország és az Európai Unió képességeit és lehetőségeit az újgenerációs kihívásokkal történő szembenézés területén.

A kezdeményezések közül kiemelkedik az első ízben létrehozott Európai Védelmi Alap, amely a védelmi ipar kutatási-innovációs tevékenységeinek támogatására irányul. A 8 milliárd euró keretköltségvetésű eszköz bizonyítja, hogy az EU tagállamai nagyobb figyelmet fordítanak a védelmi kérdésekre, immár pénzügyi szempontból is. Az Európai Védelmi Alap, kiegészülve a szintén frissen kialakított Európai Kiberbiztonsági Ipari, Technológiai és Kutatási Kompetenciaközponttal, növeli a tagállamok és az EU védelmi képességeit és javítja az EU globális pozícióit.

A 7,5 milliárd euró költségvetésből gazdálkodó Digitális Európa Program az európai gazdaságok és társadalmak digitális átállásának előmozdítása érdekében a legmodernebb technológiák, többek között a mesterséges intelligencia és a nagy teljesítményű számítástechnika széles körű bevezetését fogja segíteni. Az uniós űrpolitika az Európai Űrügynökség révén megfelelő pénzügyi és intézményi keretet fog biztosítani a már meglévő kiemelt űrpolitikai programok (EGNOS, a Galileo, Kopernikusz) folytatásához és javításához, valamint a világűrben tapasztalható jelenségek megfigyeléséhez a világűr-megfigyelési (SSA) program keretében.

A szakbizottsági szavazás elérhető közelségbe hozza mind a négy kezdeményezés elindulását. Ezzel egy többéves intenzív előkészítő munka zárult le. Ennek eredményeként a négy eszköz összesen mintegy 30 milliárd eurós forrásból kezdheti meg működését.