Egyéb

Elnökségi sikerek az uniós energiapolitika területén – Elismerés az Európai Parlament szakbizottságától

Elnökségi sikerek az uniós energiapolitika területén – Elismerés az Európai Parlament szakbizottságától

2011. 07. 11.

Dr. Kovács Tamás Iván európai parlamenti értékelése során kiemelte, hogy az elnökség nemcsak a kitűzött célokat érte el, hanem hatékonyan kezelte a félév során bekövetkezett válsághelyzeteket is. Az eredményekre reflektálva Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője felszólalásában kiemelte, hogy a magyar elnökség történelmi sikert ért el a februári, kizárólag az energetikának szentelt Tanácsülésen. Ezen a találkozón ugyanis a tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2014-re megvalósítják az egységes energiapiacot.
 
Fukusimával és Észak-Afrikával kapcsolatban a helyettes államtitkár beszámolójában hangsúlyozta: az elnökség nagyon gyorsan reagált az eseményekre, hiszen már alig néhány nappal azok bekövetkezte után rendkívüli miniszteri ülést hívott össze. Gyürk András ezzel kapcsolatban hozzátette: "A vitát olyan pályára kellett állítani, mely a meggondolatlan cselekvés helyett konstruktív eredményekhez vezetett". Ezt tükrözi az elnökség és az Európai Bizottság megállapodása az atomerőművek stressz-tesztjéről, amely mind a 27 tagállam konszenzusát élvezi.
 
Az egységes piac megvalósítása szempontjából az elnökség prioritásként kezelte az energiapiacok integritását és átláthatóságát biztosító jogszabálycsomag elfogadását. A jelentés részletes tárgyalása a félév elején kezdődött el és már június végére sikerült politikai megállapodásra jutni az Európai Parlamenttel. Gyürk András a jelentés néppárti felelőseként kiemelte: "A félév alatt sikerült egy olyan kulcsfontosságú jogszabályt elfogadni, amely kézzelfogható lépést tesz az egységes energiapiac megvalósításának irányába".
 
Az eredmények számbavételét követően az ITRE szakbizottság tagjai pártállástól függetlenül elismerően nyilatkoztak a magyar elnökség féléves tevékenységéről.