Iparügyek

Elkészült Gyürk András jelentéstervezete az uniós acélipar jövőjéről

Elkészült Gyürk András jelentéstervezete az uniós acélipar jövőjéről

2013. 11. 04.

Az európai acélipar nélkülözhetetlen alapanyagokat szolgáltat az Unió stratégiai iparágai számára. Az innovatív acéltermékek biztosítják a tartósságot és az energiatakarékosság lehetőségét az autóiparban, az építőiparban vagy a szélturbinák esetében.
 
A 2008 óta tartó gazdasági válság következtében azonban az acélipar termékei iránti kereslet jelentősen csökkent. Fokozza a nehéz helyzetet, hogy az Európán belüli magas energiaárak, a szigorú klímavédelmi szabályok és a fejlődő országok kereskedelmi korlátozásai következtében versenyhátrányba kerültek az uniós acélgyárak. Az európai acélipar foglalkoztatási kilátásai is komoly aggodalomra adnak okot, hiszen az elhúzódó válság miatt számos európai acélmű tulajdonosa kényszerült részleges kapacitás leépítésre vagy teljes üzembezárásra.
 
Gyürk András ezekre a kihívásokra fogalmaz meg konkrét megoldási javaslatokat a jelentéstervezetében.
 
Az acélipar egy energiaintenzív ágazat, ezért az energiaárak jelentősen befolyásolják az acélgyárak költségeit. Napjainkban jelentősek a különbségek az ipari energiaárak területén az EU és a főbb versenytársak között, ezért a delegációvezető szerint mihamarabb létre kell hozni az uniós egységes energiapiacot az energiaárak mérséklése érdekében.
 
A túlzottan szigorú uniós klímavédelmi szabályok miatt jelentős versenyhátrányba kerülhetnek az uniós acélgyárak, ezért kulcsfontosságú, hogy a döntéshozók megtalálják az egyensúlyt az éghajlatváltozással kapcsolatos szakpolitikai célok és az iparág versenyképessége között. Az uniós acélgyártás védelme érdekében fontos előrelépést jelenthet az európai fenntarthatósági standardok bevezetése és a fémhulladékból történő acélgyártás ösztönzése.
 
A nyersanyagokra és az acéltermékekre vonatkozó kereskedelmi korlátozások megszűntetése érdekében a néppárti politikus szerint fel kell venni a küzdelmet a harmadik országok által folytatott tisztességtelen versennyel szemben a rendelkezésére álló megfelelő eszközök hatékonyabb felhasználásával.
 
A delegációvezető szerint az uniós acélipar versenyképességének megőrzése érdekében kiemelt hangsúlyt kell fektetni a kutatás-fejlesztésre és az innovációra. Mivel az acélipar egy igen tőkeintenzív iparág, ezért uniós pénzügyi forrásokkal és innovatív pénzügyi eszközökkel kell ösztönözni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású innovatív acélgyártási technológiák kifejlesztését.
 
Az ITRE szakbizottság tagjai a vita során támogatták a jelentéstervezetbe foglalt javaslatokat és egyetértettek azzal, hogy az acélipar stratégiai jelentősége miatt meg kell akadályozni, hogy Európa a világ egyik legfejlettebb acéltermelő bázisát elveszítve egy jelentéktelen acélgyártóvá váljon.