Energetika

Elfogadták a Gyürk-jelentést – Erősödik az ellátásbiztonság az uniós energiapiacon

2016. 10. 25.

A cseppfolyósított földgázra és a földgáztárolásra vonatkozó uniós stratégia az Energiaunió egyik olyan eleme, amely a fenntarthatóságot, az ellátásbiztonságot és a gázpiaci versenyképességet tartja szem előtt. Olyan energiarendszerre történő átálláshoz kínál konkrét megoldási formát, amely végleg véget vetne a külső gázszállítóktól való függőségnek a most még sebezhető tagállamok esetében.

A jelentés elfogadásával az Európai Parlament kifejezésre jutatta, hogy a kiszolgáltatott tagállamok helyzetének rendezése az egyik legfontosabb feladat. „Elengedhetetlen, hogy kimutassuk szolidaritásunkat azon tagállamokkal szemben, melyek jelenleg kizárólag egy helyről képesek földgázt beszerezni”- mondta el Gyürk András.

„Annak érdekében, hogy javítani tudjuk a meglévő eszközök kihasználtságát, elsőként össze kell kapcsolnunk az elszigetelt hálózatokat” – hangsúlyozta a néppárti politikus.

Gyürk András hétfő esti plenáris felszólalásában hangsúlyozta: az LNG terminálok és összekötő vezetékek építése kiemelt jelentőségű, de önmagában nem elégséges. A megfelelő tarifák, szabványok és eljárásrendek testesítik meg a szoftvert, ami nélkül a fizikai infrastruktúra üres hardver csupán.

„A ma megszavazott jelentés újabb mérföldkő az európai energiabiztonság megteremtésében, továbbá újabb fontos lépés a tényleges Energiaunió kialakítása érdekében” – hangsúlyozta Gyürk András a szavazást követően.