Interjúk

„Elérhet Brüsszelbe is a világosan kifejezett népakarat”

2017. 05. 12.

Interjú Gyürk Andrással a Magyar Hírlapban

5 perces interjú: Gyürk András a Fidesz európai parlamenti képviselője
Reformellenzék a Fidesz, Európa-párti, de nem hagyja, hogy a valódi vita háttérbe szoruljon – véli Gyürk András

– Mi a véleménye a dokumentumról, amelyet az Európai Bizottság tett közzé, hogy vitába szálljon a nemzeti konzultációban foglaltakkal?

– Örülök, hogy az Európai Bizottság „részt vesz” a nemzeti konzultációban, hiszen a valódi, érdemi vita gyakran háttérbe szorul az uniós döntéshozatalban, az igazán fontos kérdésekről nem beszélnek. Helyesnek tartom azt is, hogy a magyar kormány viszontválaszt ad. Ez a párbeszéd használ a közös Európa ügyének.

– Orbán Viktor szerint a kormány azt akarja, hogy Brüsszel változtasson álláspontján a magyarokat hátrányosan érintő kérdésekben. Ebben a küzdelemben nagyobb felhatalmazást ad a kormánynak a konzultáció?

– Azt tapasztaltam az elmúlt években, hogy a világosan kifejezett népakarat elér Brüsszelbe. A bürokraták elsőre hajlamosak rá, hogy lesöpörjék az emberek véleményét. Egy népszavazás vagy akár egy nagy részvétellel zajló nemzeti konzultáció azonban igenis képes megfontolásra késztetni az uniós szerveket.

– „Állítsuk meg Brüsszelt!”: ez valóban Európa-ellenes üzenet?

– Reformellenzék vagyunk Brüsszelben, mert elkötelezett európaiak vagyunk, de úgy gondoljuk, nem mehetnek a dolgok tovább úgy, ahogy eddig. Ennek egyik eszköze a nemzeti konzultáció. Hazánkban a  tagság támogatottsága rekord magas az uniós átlaghoz mérve. Hiszem, hogy ehhez hozzájárul a nyílt párbeszéd, amit Európa jövőjéről folytatunk, hogy nem fojtjuk le a vitákat, mint más tagállamok teszik. Hamis döntési helyzet, hogy vagy bent maradunk és mindent elfogadunk, ahogy van, vagy kilépünk. Ha például Brüsszel azt akarja, hogy a multinacionális energiacégek ármeghatározási jogát ne csorbíthassák a tagállamok, vagy, hogy számoljuk fel a határkerítést, azt mondjuk: stop, eddig, és ne tovább. Nem akarjuk, hogy Brüsszel túlterjeszkedjen a nemzeti jogkörök kárára. De ez a stop, amit felmutatunk, nem Európa-ellenesség.