Energetika

Egyetértünk a megújuló energia előmozdításának fontosságával

2023. 09. 13.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése elfogadta a megújuló energiáról szóló irányelvet. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a döntés kapcsán hangsúlyozta: „A biztonságos és megfizethető energiaellátás fenntartásában a megújuló energia fontos szereppel bír. Azonban a megújulók térnyerését nem a válsággyárakként működő uniós intézmények javaslatai, hanem a józan észen alapuló nemzeti programok fogják biztosítani.”

Az Európai Bizottság meggondolatlan döntései és katasztrofális szankciós politikája miatt súlyos energiaválság alakult ki. „Bebizonyosodott, hogy az elegendő mennyiségű és megfizethető energia létfontosságú az európai gazdaság működtetéséhez. Ennek biztosításában a megújuló energiaforrások is kiemelt szereppel bírnak” – mutatott rá a fideszes politikus.

Emellett nyilvánvalóvá vált, hogy az energiapolitikai kihívásokat a tagállamok képesek megoldani. „Az eddigi eredmények a kormányok határozott fellépésének is köszönhetők. Magyarország, a brüsszeli bürokraták és a baloldal áskálódása ellenére, Európa egyik leggyorsabb napenergia-programját hajtotta végre és fenn tudta tartani a rezsivédelmet” – húzta alá a magyar EP-képviselő.

„Itt az idő, hogy Brüsszel levonja ebből a tanulságokat. A különféle jogszabályokon való ötletelés helyett el kell törölni a káros szankciókat, a tagállamoknak oda kell adni a forrásokat, és minden segítséget meg kell adni a megújuló energia-beruházások előmozdításához” – fogalmazott Gyürk András.