Energetika

Šefčovič alelnök vázolta az Energia Unió koncepcióját az ITRE szakbizottságban

2015. 01. 27.

A január 26-ai rendkívüli bizottsági ülésen az alelnök bemutatta az európai Energia Unió megalkotásáról zajló párbeszéd helyzetét.  Az Energia Unió célja az erőforrások egyesítése, az infrastruktúrák összekötése és a tárgyalási pozíció erősítése harmadik országokkal szemben. További fontos cél csökkenteni az EU függőségét az olaj- és gázimporttól, s ezzel egy időben harcolni a klímaváltozás ellen több megújuló energiaforrás használatával és a nagyobb energiahatékonyságra való törekvéssel.

Gyürk András felszólalásában kitért arra, hogy az Energia Unió sikeres megvalósítása az európai integrációnak új lendületet adhat, a megfizethető áron és a versenyképességen keresztül.

Gyürk András kifejezte támogatását az alelnök tervei kapcsán. Kifejtette, hogy nincs belső energiapiac megfelelő infrastruktúra nélkül. Példaként említette a kiemelten fontos bolgár-román, a görög-bolgár gázvezeték összekötők megépítését, a magyar-horvát gázvezeték összekötő kétirányúsítását és a horvát LNG terminál megépítését. Az energiadiplomácia fontossága kapcsán megjegyezte, hogy egy hangon szólás politikája nélkül sincs Energia Unió. Úgy vélte, hogy ezen kezdeményezéseknek széleskörű támogatottsága van a Parlamentben.

Az Európai Bizottság várhatóan február 25-én adja ki a végleges keretdokumentumot az Energia Unióról.

Šefčovič alelnök úr teljes előadása megtalálható itt.