Energetika

Cañete biztos bemutatta az energiapiacok átalakítása kapcsán kezdeményezett konzultatív kommunikációt

2015. 09. 25.

A szeptember 22-ei Ipari, Kutatási és Energiaügyi Szakbizottság ülésének vendége Miguel Arias Cañete, klíma- és energiaügyi biztos volt, aki ismertette a július 15-ei ülésen a nyári csomag részeként bemutatott konzultatív kommunikáció fő pontjait.

A konzultáció során 21 kérdést tettek fel az villamosenergia piac működésére vonatkozóan, annak érdekében, hogy minél pontosabb visszajelzéseket kapjanak a piac szereplőitől. A válaszok jelenleg is érkeznek, ezek kiértékelése folyamatosan zajlik. A konzultáció célja a nyári csomagban érintett felek bevonása a hatékony jogalkotás érdekében.
Cañete biztos meglátása szerint fontos, hogy a modernizációs lehetőségekkel tisztában legyünk: hogyan lehet a megújuló energiaforrásokat jobban kihasználni, valamint a fogyasztók igényeit minél jobban figyelembe venni. A gazdaság gerincévé kell válnia az energiapiacnak, hogy a vásárlók szükségleteit kielégítse, ehhez pedig elengedhetetlen a régi energiaparkok modernizálása, a szénfelhasználás mértékének mérséklése, valamint meg kell teremteni a tagállami feltételeket a megújuló energiaforrások használatára, megszüntetve az energiaszigeteket – határokon átnyúló ellátási lánc kiépítésével.
A közös energiapiac létrehozásában a piaci szabályok módosítására is szükség van – a lokális felügyeletek szuveneritását meghagyva létre kell hozni egy felsőbb, közösségi szervet, amely döntési hatásköre regionális szintre kiterjed.
Cañete biztos egy egyszerűbb ellátási rendszer bevezetését javasolta, amely a valós fogyasztási információk alapján számol el, dinamikus az árképzése, rugalmas a hálózat üzemeltetése és a használata.
A szakbizottság tagjai támogatták a Bizottság javaslatát, azonban az operatív megoldások tekintetében többféle lehetőség is szóba került. A nagyobb biztonságot jelentő hosszú távú szerződések lehetősége kapcsán Cañete úr megjegyezte, hogy véleménye szerint az új generációs kapacitások szempontjából beruházási gátat jelentenek, így továbbra is a rövid távú megállapodásokat támogatja a villamosenergia piacokon.