Energetika

Brüsszelnek vissza kell térnie a normalitás talajára az energiapolitikában

2023. 03. 09.

Az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi (ITRE) szakbizottsága ma megvitatta az orosz-ukrán háború európai energiapolitikára gyakorolt hatásait. Az előző év energiaár-robbanásában megkerülhetetlen az Európai Bizottság elhibázott energia- és kudarcos szankciós politikájának szerepe. Brüsszelnek sürgősen változtatnia kell stratégiáján, mielőtt döntéseivel visszafordíthatatlan károkat okozna az európai családoknak és gazdaságnak.

A biztonságos energiaellátás megteremtése és a megfizethető energiához való hozzáférés biztosítása az Európai Unió és a tagállamok egyik legfontosabb feladata. Az elmúlt egy évben azonban Brüsszel nem tudott felnőni ehhez. Az Európai Bizottság elhamarkodott döntéseinek és kudarcos szankciós politikájának is köszönhetően elszabadultak a földgáz- és áramárak, ami megemelte a rezsiszámlákat és inflációs hullámhoz vezetett Európa-szerte.

A családoknak és a vállalkozásoknak soha nem látott energiaárakkal kellett szembesülnie. Azonban a szükséges segítség helyett csak szankciókat és kioktatást kaptak Brüsszelből. A mai vita során nyilvánvalóvá vált, hogy a bürokraták nem vállalják a felelősséget a kialakult helyzetért és a jövőben újabb káros intézkedésekre is javaslatot tehetnek.

„A szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ha nem változtatnak rajtuk, visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a családoknak és gazdaságnak. Itt az idő, hogy a Bizottság az emberekért és ne ellenében dolgozzon” – hangsúlyozta Gyürk András.