Energetika

Brüsszelnek együtt kell működnie a tagállamokkal az energia- és klímacélok felülvizsgálata során

2020. 10. 28.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Szakbizottsága október 27-i ülésén meghallgatta Ditte Juul-Jørgensent, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatóját a nemzeti energia- és klímatervek értékelésével kapcsolatban. Gyürk András fideszes EP-képviselő a téma kapcsán hangsúlyozta: a 2030-ra vonatkozó energia- és klímacélok növelése csak a tagállamokkal együttműködve, a megfelelő hatástanulmányok elkészítését követően mehet végbe.

Gyürk András jelezte, hogy az Európai Bizottság elemzése mérföldkőnek tekinthető. „A testület első ízben értékelte átfogóan a 2030-as energia- és klímacélokkal kapcsolatos nemzeti energia- és klímaterveket. Külön üdvözlendő, hogy a Bizottság értékelése szerint az Unió jó úton halad, hogy elérje az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentési, illetve a megújuló energiára vonatkozó célokat” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

„Azonban a brüsszeli bürokraták és a balliberális oldal által ideológiai alapra helyezett klímarendelet káoszhoz vezethet az európai energiapolitikai döntéshozatallal kapcsolatban. A célkitűzések emelésének gazdasági és társadalmi következményeiről nem készültek tagállami szintű hatástanulmányok. Ezek hiányában a 2021 júniusában megjelenő energetikai jogalkotási csomagról úgy kellene véleményt alkotni, hogy az intézkedések hatásai nem ismertek” – mutatott rá a néppárti politikus.

„Ez kockázatos – a koronavírus járvány okozta gazdasági válságból való kilábaláshoz felelősebb gondolkodásra van szükség. Brüsszelnek a célok folyamatos feljebb tolása helyett végre együtt kell működnie a tagállamokkal az energia- és klímaátmenet megvalósításának érdekében” – mondta el Gyürk András.