Energetika

Brüsszel energiapolitikája megbukott – Az energiaunió tartópillérei megrendültek

2021. 11. 24.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén megvitatta az energiaunió helyzetét. A vita kapcsán Gyürk András kijelentette, hogy Brüsszel energiapolitikája megbukott, „a baloldal és a bürokraták elvakultsága pedig az energiaunió eddig elért eredményeit is veszélyezteti.”

Az Európai Bizottság rossz döntéseinek következtében az energiaárak már-már elviselhetetlen szintre nőttek. A tőzsdei földgázár négyszeres, a villamosenergia árának háromszoros emelkedése komoly jelzés a jelenlegi európai energia- és klímapolitika súlyos hibáival kapcsolatban. „A zöld átmenet megvalósítása érdekében a polgárok védelmére és azonnali változtatásokra lenne szükség” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Azonban a baloldal és a brüsszeli bürokraták erre nem hajlandók és tovább erőltetik a valóságtól elrugaszkodott, megbukott rögeszméiket. „A rezsit csökkentő országokat támadják, klímaadó bevezetésén dolgoznak és rászabadítanák a piaci energiaárakat a lakosságra. Ebben magyar baloldali elvtársaik is követnék őket” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

„Ez a jövőkép teljességgel elfogadhatatlan és az energiaunió meggyengüléséhez vezethet. Az eddigi eredményeket a hálózatfejlesztés és a károsanyag kibocsátás csökkentése terén megalapozott célkitűzésekkel és kölcsönös tisztelettel lehetett elérni. Az európai emberek megfizethető árú energiát és a jelenleginél jobb, ésszerűbb klíma- és energiapolitikát érdemelnek”- emelte ki Gyürk András.