Energetika

Brüsszel a kudarcos energiapolitika és a háború árát az emberekkel fizettetné meg

2022. 05. 20.

Az Európai Bizottság szerdán bemutatta a REPowerEU nevű, az EU orosz energiafüggésének csökkentését célzó javaslatcsomagját. Gyürk András és Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy a tervezet megvalósíthatósága kétséges, főleg annak ismeretében, hogy Brüsszel az újonnan keletkező költségek mindössze 10%-ára biztosítana új forrást. Ez a Bizottság ambiciózusnak mondott,  de átgondolatlan terveinek megvalósításához nem elegendő. “Nem hagyhatjuk, hogy a közép- és kelet-európai családokkal fizettessék meg az energiaátállás költségeit!” – emelte ki Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője.

Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője szerint a javaslat súlyos problémákkal küzd. „A brüsszeli bürokraták cinikus módon, a baloldal programjának megfelelően, újfent kevesebb áram, alacsonyabb fűtés és a meleg víz helyett a hideg víz használatát ajánlják az európai polgároknak. Emellett az energiafüggetlenség árát is döntő részt velük fizettetnék meg – a tervezet miatt újonnan keletkező költségek mindössze egytizedére adna új forrásokat a Bizottság. Méltányosabb, igazságosabb javaslatokra lenne szükség, ennél Európa többet érdemel” – húzta alá Gyürk András.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő elmondta: „A minimális friss pénzt is erre a helyzetre alkalmatlan midőn, a Covid-válságra kitalált metódus alapján osztanák el. A Bizottság képtelen a háború hatásaival is számolni az energiaátállási pénzek tekintetében, pedig a két napja nyilvánosságra hozott tavaszi gazdasági előrejelzésben ők maguk is leírták annak az európai gazdaságra gyakorolt negatív hatását. Úgy tűnik, hogy Brüsszel teljesen ötlettelen, ráadásul a háború árát a gazdákkal, a vidék polgáraival és az elmaradottabb régiókkal fizettetné meg.”

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a javaslatcsomag kapcsán hangsúlyozta: „Brüsszel elhibázott energiapolitikájának újabb példája a javaslat: nem tesz semmit annak érdekében, hogy csökkenjenek az energiaárak, ez pedig tovább gerjesztheti az inflációt. Nem hagyjuk, hogy a közép- és kelet-európai családokkal fizettessék meg az energiaátállás költségeit!”