Energetika

Bevált a rezsicsökkentés – Az Eurostat szerint Magyarország védekezik a leghatékonyabban az energiaválság ellen

2022. 05. 05.

Az Eurostat friss kimutatása szerint az orosz-ukrán háborút megelőzően, 2021-ben, átlagosan 11%-kal nőttek a lakossági energiaárak Európában. Az EU statisztikai hivatala elemzésében megállapítja, hogy Európa-szerte csak Magyarország és Szlovákia tudott gátat szabni az emelkedő rezsiáraknak. Ez újfent bizonyítja, hogy a hazánkra nehezedő nyomás ellenére a rezsicsökkentés a legjobb eszköz a családok védelmére.

A kudarcos brüsszeli klíma- és energiapolitika miatt kialakult energiaválság az európai háztartásokban már 2021-ben is éreztette hatását. Az Eurostat nemrég bemutatott elemzése szerint, tavaly az európai családok rezsiszámlái átlagosan 11%-kal voltak magasabbak, mint 2020-ban. Ez havi csaknem 5 000 forintos áremelkedést jelent.

Az EU statisztikai hivatala szerint Európa-szerte csak Magyarországon és Szlovákiában nem nőttek a tavalyi év során a lakossági energiaárak. Emellett mind a lakossági áram-, mind a lakossági gázár hazánkban a legalacsonyabb a teljes Európai Unióban. Mindez a magyar kormány által 8 éve következetesen folytatott, a magyar embereket védő rezsicsökkentési politika eredménye.

Magyarországra folyamatos nyomás nehezedik, hogy emelje a lakossági energiaárakat. Mi azonban, a nemzeti oldalon, az energiapolitikában is a magyarok érdekeit tartjuk szem előtt. Ezért továbbra is mindent meg fogunk tenni a családok védelme érdekében.