Energetika

Azonnali fellépést várunk Brüsszeltől a német földgáz-adó ügyében!

2024. 02. 29.

2024 januárjában Németország az eredeti érték háromszorosára emelte a földgáz szállítására kivetett különadóját. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a döntés kapcsán hangsúlyozta: “Ez a lépés aláássa a közép-európai országok versenyképességét és egyértelműen szembemegy az uniós jogszabályokkal és az energia-szolidaritás elvével. Ezért, a V4-es országok és Ausztria hasonló kezdeményezését követően, azonnali választ igénylő kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz.”

Németország 2024-ben példátlan mértékben, a jelenlegi piaci gázár csaknem 10%-át kitevő szintre emelte a földgázszállításra kivetett különadóját. “Ez egy barátságtalan lépés Közép-Európával szemben, ami megdrágítja a régió országainak energiaellátását, aláássa versenyképességüket és megnehezíti a földgázellátás diverzifikációját. Ez elfogadhatatlan és szembemegy az uniós jogszabályokkal is. Ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz” – jelentette ki a fideszes politikus.

“Egyrészt várjuk, hogy milyen konkrét lépéseket tervez a Bizottság az európai energiapiacot aláásó különadókkal szemben. Emellett tájékoztatást várunk Brüsszeltől, hogy tervezi-e a kötelezettségszegési eljárások megindítását az ilyen jellegű ügyekben. A kettős mérce mérséklése érdekében ez fontos lenne” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Az energiaellátás biztonsága és diverzifikációja elengedhetetlen feltételei a gazdasági versenyképességnek és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének. “Ahelyett, hogy Brüsszel az energiabiztonságot veszélyeztető és az energiaellátást megdrágító intézkedésekkel szemben lépne fel, az emberek érdekeit figyelembe vevő rezsicsökkentést támadja” – fogalmazott Gyürk András.