Energetika

Azonnali és egyértelmű válaszokat várunk Brüsszeltől a bolgár gáztranzitdíj-emelés ügyében!

2023. 10. 21.

Egy hete, minden előzetes jelzés nélkül, Bulgária jelentősen megemelte az orosz földgázra vonatkozó tranzitdíjakat. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a döntés kapcsán hangsúlyozta: “Ez a lépés veszélyeztetheti Magyarország ellátásbiztonságát és egyértelműen szembemegy az uniós Alapszerződésekben rögzített energia-szolidaritás elvével. Ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz.”

2023. október 13-án a bolgár parlament egy váratlan jogszabálymódosítással példátlan mértékben emelte meg az orosz földgázra vonatkozó tranzitdíjakat. “Ez egyértelműen egy ellenséges lépés Magyarországgal és Szerbiával szemben, ami veszélybe sodorhatja a két ország energiaellátását és destabilizálhatja az energiapiacokat. Ez azon túl, hogy elfogadhatatlan, szembemegy az uniós jogszabályokkal is. Ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordultunk az Európai Bizottsághoz” – jelentette ki a fideszes politikus.

“Egyrészt várjuk, hogy milyen konkrét lépéseket tervez a Bizottság az európai energiaszolidaritást aláásó bolgár döntéssel szemben. Emellett megerősítést várunk Brüsszeltől, hogy továbbra is a tagállamok kizárólagos jogának tekinti a nemzeti energiamix összeállítását. A bolgár tranzitdíjemelés ezt is korlátozhatja” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Az energiaellátás biztonsága és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének képessége szuverenitási kérdés. “Nem hagyjuk válasz nélkül az ellenséges bolgár lépést. Megvédjük Magyarország szuverenitását akár a Bizottsággal együtt, de akár a brüsszeli bürokratákkal szemben is” – fogalmazott Gyürk András.