Egyéb

Az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás feltétele az átláthatóság

Az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás feltétele az átláthatóság

2010. 02. 11.

A fideszes politikus szerint az együttműködés egyik legfontosabb terepe a jövőben is az energiaellátás kérdése lesz. Ez nem véletlen, hiszen az egyre inkább függő helyzetben lévő unió olaj- és gázbehozalatának jelentős hányadát keleti szomszédján keresztül bonyolítja le – tette hozzá.
 
Az energiaimport biztosítása érdekében Gyürk András indokoltnak tartja, hogy az Európai Unió minden lehetséges eszközzel segítse Ukrajnát abban, hogy karbantartsa és felújítsa energiahálózatát, mindenekelőtt a létfontosságú gázvezeték-rendszert. "A pénzügyi támogatásoknak ugyanakkor van egy alapvető feltétele: Ukrajnának meg kell kezdenie az iparág reformját, átláthatóbbá kell tennie gáziparát" – fogalmazott. Gyürk András szerint a gyakran offshore hátterű közvetítő cégek átláthatatlan rendszere nemcsak Ukrajna állampolgárainak okoz hátrányt, hanem az uniós tagállamok ellátásbiztonságát is rontja.  
 
A képviselő utalt a készülő uniós gázellátási rendeletre is. A jogszabály előírja majd, hogy a tagállamok egymással egyeztetve cselekvési terveket fogadjanak el a gázellátási zavarok esetére. Gyürk András hangsúlyozta, a tagállamoknak nemcsak egymással kell összehangolniuk a cselekvési terveket, hanem Ukrajnát is szükséges bevonni a konzultációs folyamatba.