Energetika

Az olasz EU elnökség energetikai prioritásai

Az olasz EU elnökség energetikai prioritásai

2014. 09. 03.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Olaszország gazdaságfejlesztési minisztere, Federica Guidi Asszony az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága előtt számolt be az elnökségi programról.

Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője felszólalásában elégedetten nyugtázta, hogy az olasz elnökségi program kiemelten foglalkozik az energiabiztonság kérdésével. Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára ez a téma kulcsfontosságú. Habár a 2006-os és a 2009-es válságok óta több olyan intézkedés került foganatosításra, amely jelentősen javította a közép-kelet-európai régió ellátásbiztonságát, számtalan feladat áll még előttünk: hálózatok összekötése, tárolókapacitások növelése, forrásdiverzifikáció, közös érdekeltségű projektek megvalósítása, kötelező fizikai kétirányúsítás betartatása. A jelenlegi ukrán helyzet folyamatosan emlékeztet a sebezhetőségünkre.

Mivel az azeri gáz célpiaca végül Olaszország, és nem Közép-Kelet-Európa lett, új terveket kell kialakítani a forrásdiverzifikációra. Gyürk András kiemelte, hogy a magyar kormány figyelemmel követi a régió számára potenciális új gázforrást jelentő LNG terminálok létesítését és működését, és érdeklődött az észak-olasz LNG terminálok kihasználatlan kapacitásairól.