Energetika

Az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság megvitatta az európai energiabiztonsági stratégiáról készült jelentéstervezetet

Az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság megvitatta az európai energiabiztonsági stratégiáról készült jelentéstervezetet

2015. 01. 21.

Gyürk András felszólalásában üdvözölte, hogy az anyagban hangsúlyosan szerepel az egyetlen beszállítótól való függőség csökkentésének fontossága. A versenyző források hiánya, a kiszolgáltatottság ugyanis nemcsak a biztonságot veszélyeztetheti, hanem a gazdasági növekedést is – erre jól rámutat az anyag is. Ezért a diverzifikáció megvalósítása, elősegítése céljából a hiányzó infrastruktúra, a kétirányú összekötők kiépítését messzemenőkig támogatni kell a képviselő álláspontja szerint. Gyürk András megemlítette, hogy még mindig van jónéhány tagország, amely nem hajlandó az Ellátásbiztonsági Rendelet előírásainak betartására, és a kétirányúsítás kiépítésére.

Az épület energiahatékonyság fontossága több helyen szerepel a jelentéstervezetben. Gyürk András kiemelte, hogy erre a területre a közép-kelet-európai tagállamoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, mivel az energia megtakarítási potenciál óriási. Példaként említette, hogy Magyarország teljes primer energiafelhasználásának egyharmada lakóépületekben történik, többnyire a fűtés és a melegvíz előállítása során. Azonban a magyar lakásokban elfogyasztott energia több mint 40 százaléka, tehát a primer energiafelhasználás közel 15 százaléka az épületek energiahatékonyabbá tételével megtakarítható lenne.

A végleges jelentésről az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság várhatóan 2015. április 14-én szavaz majd, a plenáris naprendjére májusban kerül fel a jelentés.