Egyéb

Az Európai Parlament és a Magyar Országgyűlés energiapolitikai eszmecseréje Brüsszelben

Az Európai Parlament és a Magyar Országgyűlés energiapolitikai eszmecseréje Brüsszelben

2011. 05. 24.

Gyürk András, az Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a közös bizottsági ülésen kiemelte, hogy Európának a váratlan energetikai kihívások ellenére is megbízható, fenntartható és megfizethető energiaellátást kell biztosítania. A megfelelő stratégia kialakítása után azonban konkrét lépések megtételére van szükség, amely a tagállamok erőfeszítései nélkül nem lehetséges. Ennek fényében a képviselő a soros magyar elnökség történelmi sikerének tartja, hogy a február 4-ei Tanácsülésen a tagállamok vállalták, hogy 2014-re megteremtik az egységes energiapiacot az Unióban. A néppárti politikus hangsúlyozta: a nemzeti parlamentek hozzáállásán múlik az, hogy a kormányok megkapják-e a célkitűzések eléréséhez szükséges politikai támogatást.
 
Az infrastruktúra fejlesztéssel kapcsolatban a résztvevők kiemelték, hogy az új energiaforrások elérése érdekében új energiafolyosók kiépítésére van szükség. Európa számára ez kiemelten fontos, hiszen a legtöbb tagállam esetében a folyamatosan ingadozó olaj- és gázfogyasztás több ezer kilométerre található mezőkből van biztosítva. A fideszes képviselő szerint második lépésként a belső infrastruktúrát kell megerősíteni annak érdekében, hogy megfelelő rugalmasságot biztosítsunk a pillanatnyi kereslet-kínálat egyensúlyának fenntartásához. Rogán Antal, a Magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnöke kiemelte, hogy ki kell választani azokat a beruházásokat, amelyek már rövidtávon is lehetővé teszik a nemzeti piacok infrastruktúráinak összekapcsolását.
 
A Fidesz brüsszeli delegációvezetője osztotta Aradszki András magyar országgyűlési képviselő véleményét is, mely szerint a tagállamoknak fel kell ismerniük, hogy az uniós energiabiztonság kérdésében egymásnak nem versenytársai, hanem összefogásra van szükségük. "Csak így valósítható meg ugyanis az egységes piac, amely képes a biztonságos és versenyképes energiaellátást biztosítani az Unió területén" – emelte ki Gyürk András.
 
Az együttes ülés végén az intelligens hálózatokról esett szó. Az okos hálózatok olyan energia átviteli rendszerek, amelyek a digitális kommunikáció segítségével optimalizálják a fogyasztást és a termelést. Ezen a területen óriási kiaknázatlan potenciállal rendelkezik Európa. A néppárti képviselő szintén a soros magyar elnökség sikerének tudja be, hogy a 2011. február 4-ei Tanácsülés felismerte az okos hálózatok fontosságát és vállalta, hogy 2012 végére egységes technikai standardok kerülnek kidolgozásra.
 
Háttér: A közös bizottsági ülésen beszédet tartott Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke; Rogán Antal, a Magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnöke; Herbert Reul, az Európai Parlament Ipari, kutatás és energiaügyi szakbizottságának elnöke; Philip Lowe, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatója; Aradszki András, a Magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának tagja; Herczog Edit, az Európai Parlament Ipari, kutatás és energiaügyi szakbizottságának tagja; Gyürk András, az Európai Parlament Ipari, kutatás és energiaügyi szakbizottságának póttagja, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője.