Egyéb

Az energiaárak emelkedése nem járhat együtt a társadalmi különbségek elmélyülésével!

Az energiaárak emelkedése nem járhat együtt a társadalmi különbségek elmélyülésével!

2008. 09. 25.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban az energiaárak soha nem látott emelkedése zajlott le a szemünk előtt. "Az energiafogyasztással kapcsolatos költségek megugrása rendkívül káros következményekkel járhat Európa versenyképességét tekintve. Mindemellett a folyamat épp a leginkább kiszolgáltatott társadalmi rétegeket érinti súlyosan. Fokozza a problémát, hogy egyes országok politikai céloknak rendelik alá a rendelkezésükre álló nyersanyagkészletet" – fogalmazott, majd hozzátette: "a fentiek miatt az energiaárak emelkedése a legérzékenyebb politikai kérdések egyikévé vált."
 
Gyürk András szerint bár az áremelkedések hatása alól egyetlen tagállam sem vonhatja ki magát, egyes országok különösen súlyos helyzetben vannak. A képviselő kijelentette: "a sodródó és elhibázott kormányzati politikának is köszönhetően a magyar fogyasztók, csak 2008-ban, négyszer voltak kénytelen elviselni a gázárak emelkedését. Éppen ezért az energiaárak emelkedése Magyarországon a társadalmi elégedetlenség egyik legfontosabb forrása lett." 
 
A politikus hangsúlyozta: ahhoz, hogy az árak elviselhetőek maradjanak, összehangolt és következetes cselekvésre van szükség. "Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az energiaellátást meghatározó hosszú távú nemzetközi szerződések rendszere átlátható legyen. Mindemellett mind közösségi, mind tagállami szinten meg kell erősíteni a verseny élénkítését, valamint az energiahatékonyság javítását célzó intézkedéseket. Az Európai Uniónak érdemi lépéseket kell tennie a több lábon állás érdekében, elsősorban alternatív energiaszállítási útvonalak kiépítése révén" – fogalmazott. Gyürk András egyúttal támogatandónak tartja a leginkább kiszolgáltatott rétegek védelmét célzó intézkedések összehangolását. "Úgy véljük, hogy az áramárak emelkedése nem járhat együtt a társadalmi különbségek elmélyülésével" – zárul a fideszes politikus írásbeli nyilatkozata.