Iparügyek

Az Európai Parlamentnek a valódi problémákra kell megoldást találnia

2020. 11. 25.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma fogadta el az Európai Unió Iparstratégiájával kapcsolatos állásfoglalását. Gyürk András fideszes EP-képviselő a dokumentum kapcsán hangsúlyozta: fontos és ambiciózus jelentésről van szó, amiről érthetetlen módon nem került sor plenáris vitára a szavazást megelőzően.

Gyürk András jelezte, hogy az Iparstratégiával kapcsolatos jelentés hiánypótlónak tekinthető. „Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány kitörése óta nem készített ilyen átfogó elemzést az uniós iparpolitikával kapcsolatban. A jelentésben különösen üdvözlendők a hosszú távú versenyképesség és a kereskedelem-védelmi eszközök erősítésével, valamint az EU stratégiai autonómiájának meghatározásával foglalkozó fejezetek” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

„Szintén kiemelt fontossággal bír, hogy az elfogadott szöveg a kis- és középvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére szólít fel. A bürokráciacsökkentés és a többletforrások biztosítása a két legfontosabb összetevő a kkv-k zöld- és digitális átmenetének segítésében” – mutatott rá a néppárti politikus.

„Azonban érthetetlen, hogy a jelentés megszavazását, egy négyperces expozét leszámítva, nem előzte meg plenáris vita. Az Európai Parlamentnek a baloldal által felvetetett ideológiai kérdések helyett a valódi problémákkal kellene foglalkoznia. A koronavírus-járvány és az azzal járó gazdasági válsághelyzet által sújtott európai ipar, és az érintett munkavállalók milliói több tiszteletet érdemelnek” – mondta el Gyürk András.