Energetika

Az Európai Parlament tett egy lépést az ésszerű energiapolitika felé

2021. 05. 19.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma szavazott az európai hidrogén- és energiarendszer integrációs stratégiákkal kapcsolatos állásfoglalásairól. Gyürk András fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában rámutatott, hogy az uniós energiapolitika átalakításának sikere három tényezőn, a célorientáltságon, technológia-semlegességen és az ideológiai viták megelőzésén múlik.

„A zöld átmenet csak a károsanyag-kibocsátás fenntartható csökkentése révén valósulhatnak meg. Ez az a cél, melyet mindig szem előtt kell tartanunk. Örömteli, hogy az Európai Parlament ma elfogadott állásfoglalásai is elismerik ezt az alapelvet” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

A klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez minden hatékony, környezetbarát technológiára szükség van. „Az atomenergia és a földgáz ilyen megoldások. Szerepük a jövő energia- és hidrogén-rendszerében vitathatatlan. Jelentős eredmény, hogy mind a hidrogén-, mind az energiarendszer integrációs stratégiával kapcsolatos állásfoglalásai elismerik a földgázt, mint áthidaló technológiát és nem zárkóznak el az atomenergia alkalmazásától sem” – hívta fel figyelmet a fideszes képviselő.

„Az energiapolitika klímabarát átalakítása azonban csak a rezsiköltségek emelkedése nélkül, az emberek egyetértésével képzelhető el. Ezért is fontos, hogy a jelentésekből kiszorítottuk a baloldal radikális törekvéseit, melyek egy olyan jövő felé terelnék az Uniót, ami gazdasági stagnálást, és a rezsiköltségek robbanásszerű emelkedését eredményezheti. Ehelyett az állásfoglalásokat az olcsó és megfizethető energiaárak megerősítését célzó rendelkezésekkel bővítettük” – mondta el Gyürk András.