Iparügyek

Az erős ipar a versenyképes Európa alapja

2023. 01. 18.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén megvitatta az új európai iparpolitikai stratégiát. A vita során Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője kijelentette, hogy az európai ipar története egyik legsúlyosabb válságával küzd, ami a baloldal és Brüsszel szankciókra és bürokrácianövelésre épülő kudarcos politikájának következménye. Győri Enikő fideszes EP-képviselő hozzászólásában Európa versenyképességének erősítésére szólított fel, melynek fontos lépése a Magyarországnak és Lengyelországnak járó helyreállítási pénzek folyósításának megkezdése.

Gyürk András felszólalásában kiemelte: „Üresen álló gyártósorok, leépítést és kivonulást fontolgató vállalatok, zuhanó versenyképesség jellemzi ma Európát. Ez az eredménye a baloldal és Brüsszel által erőltetett, a szankciókra, az irreális zöldcélokra és a bürokrácia növelésére építő iparpolitikának. Ez a politika megbukott, a helyzet mostanra tarthatatlanná vált.”

„Harminc millió ember megélhetése van veszélyben Európa-szerte. Ezért felelős és gyors cselekvésre van szükség. Brüsszelnek azonnal el kell törölnie a vállalatokat megkárosító szankciókat, fel kell függesztenie a bürokratikus terheiket növelő javaslatait és sürgős pénzügyi támogatást kell nyújtania számukra” – hangsúlyozta Gyürk András.

Győri Enikő kérte a Bizottságot, hogy az önsorsrontó brüsszeli politika helyett „vezessen be intézkedéseket az ipar védelmére és beruházási környezetünk vonzóképességének javítására. Garantálja, hogy a kisebb tagállamok is egyenlőképpen élvezhessék a könnyítéseket. Igazítsa végre az állami támogatási szabályokat a jelen körülményekhez. Az EP pedig hagyja abba a szabadkereskedelmi megállapodások ideológiai alapú blokkolását, s engedje ezáltal lehetőséghez jutni az európai cégeket.”

„Végezetül a Bizottság fejezze be Magyarország és Lengyelország tudatos versenyhátrányba taszítását azzal, hogy visszatartja a nekünk járó pénzeket. Pártatlanságot és elfogulatlanságot várunk el. Folyósítsák tehát mielőbb a minket megillető forrásokat” – emelte ki Győri Enikő.