Energetika

Az energiapiacok stabilizálásához változásra van szükség Brüsszelben!

2024. 02. 29.

Az Európai Parlament (EP) ma elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló, ún. REMIT-rendelet módosítását. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője a döntés kapcsán kiemelte: „A most elfogadott jogszabályban megfogalmazott intézkedések kiszámíthatóbbá tehetik az energiapiaci folyamatokat. Azonban ezek végrehajtását nem bízhatjuk a már leszerepelt brüsszeli bürokratákra.”

Az Európai Bizottság kudarcos szankciói és elhibázott energiapolitikája súlyos válsághoz vezetett az Európai Unióban. „Az energiapiacok normális működési rendjének felborulása hozzájárult a lakossági rezsiszámlák emelkedéséhez és megnehezítette a vállalkozások működésének tervezését. Ezért időszerű, hogy szigorítsunk a kapcsolódó jogszabályokon” – húzta alá a fideszes politikus.

A rendeletmódosítás előrelépést jelenthet. „A módosított jogszabály növeli az energiapiacok átláthatóságát és fellép a piaci manipulációval szemben. Szintén pozitív, hogy a rendelet szabályozza az új kereskedelmi gyakorlatokat, mint például az algoritmikus kereskedést is” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

A REMIT-rendelet kiszámíthatóbbá teheti a családok és a vállalkozások számára az energiaköltségek tervezését. „Azonban az energiapiacok valódi stabilizálásához leginkább a józan észre építő európai energiapolitikára van szükség, amit nem remélhetünk a már leszerepelt brüsszeli bürokratáktól. Ezért júniusban változást kell elérni Brüsszelben” – fogalmazott Gyürk András.