Egyéb

Átláthatóbb energia nagykereskedelem az Európai Unióban

Átláthatóbb energia nagykereskedelem az Európai Unióban

2011. 05. 30.

A javaslat szerint egy olyan európai szintű felügyeleti rendszer kerül felállításra, amely lehetővé teszi nemcsak a belföldi, hanem a határokon átívelő gáz- és villamos energia kereskedelem uniós szintű ellenőrzését is. A felügyelet célja az energiapiaci visszaélések visszaszorítása annak érdekében, hogy a fogyasztói árak alapjául szolgáló nagykereskedelmi árak megfizethetőek maradjanak és torzítás nélkül tükrözzék a piaci viszonyokat. A felügyeleti rendszer felállítása nagy előrelépést jelent a 2014-ig megvalósítandó egységes európai energiapiac irányába is.
 
A jogszabály hatálya alá tartoznak a hosszú távú szerződések is, amelyek Magyarország esetében a gázellátás jelentős részét biztosítják. Ezen túlmenően az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) a jelenleg még nem riportált kereskedelmi ügyletekről is információval fog rendelkezni. Ez nagyban növeli az a régiónkban jelenleg még alacsony szinten lévő energiakereskedelmi átláthatóságot.
 
A jelentést május 26-án szavazta meg az Európai Parlament ITRE szakbizottsága, a Fidesz delegációvezetőjének 44 módosító indítványa kivétel nélkül elfogadásra került. A tárgyalások a szavazást követően azonnal elkezdődnek a Magyar Elnökséggel annak érdekében, hogy még júliusig megszülethessen az intézmények közötti politikai megállapodás.