Klímapolitika

Átfogó társadalmi támogatás nélkül elképzelhetetlen az Európai Zöld Megállapodás céljainak teljesítése

2020. 02. 18.

Az Európai Zöld Megállapodás jelenlegi helyzetéről folytatott strukturált párbeszédet az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottsága Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökével.  Gyürk András fideszes EP-képviselő a vita során hozzászólásában hangsúlyozta: széleskörű társadalmi egyetértésre van szükség a klímavédelmi célok megvalósításához.

Gyürk András jelezte, hogy az állampolgárok támogatásának fenntartásához az Európai Zöld Megállapodásnak három feltételt kell teljesítenie. “Az első az átmenet igazságosságának biztosítása. Az emberek többsége a terhek túlnyomó részét a valódi szennyezőkre hárítaná, ezért ennek megfelelő elosztási rendszerre van szükség” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

A második kritérium a méltányosság biztosítása. „Számomra elfogadhatatlan, hogy az átállás terheit az emberek fizessék meg. Kérem, fontolja meg a szén-dioxid adó és más adminisztratív lépések helyett az inkluzív és emberközpontú megoldások alkalmazását” – szólított fel a néppárti politikus.

Végül, a kihívás mértékének megfelelő pénzügyi támogatásra van szükség. “A Méltányos Átállási Alap pozitív lépés, azonban ez nem vonhat el strukturális forrásokat a felzárkózó országoktól” – zárta hozzászólását Gyürk András.