Klímapolitika

Adminisztratív lépések és jól hangzó szlogenek helyett valódi, igazságos klímavédelmet!

2020. 10. 08.

Az európai klímarendeletről folytatott vitát az Európai Parlament (EP) plenáris ülése. Gyürk András fideszes EP-képviselő a vita során hozzászólásában hangsúlyozta: a klímavédelem kapcsán bürokratikus lépések és a parttalan viták helyett eljött a valódi cselekvés ideje.

Gyürk András jelezte, hogy fontos a klímavédelmi ambíciók megismételt deklarálása, azonban az ilyen jellegű figyelemfelhívás ma már kevés. „A koronavírus-járvány közepette a vitának a javasolt célkitűzések gazdaságra, kkv-kra és munkahelyekre gyakorolt hatásaira és nem különféle rendeletekre kellene összpontosítania” – mutatott rá a néppárti politikus.

A sikerhez három feltételnek kell teljesülnie. „Az első az Európai Tanács júliusi többéves pénzügyi keretről és a „Következő Generáció EU” helyreállítási alapról szóló megállapodásának életbe léptetése. Elfogadhatatlan, hogy az EP kicsinyes politikai játszmát folytatva, hónapokkal késlelteti a klímavédelemhez elengedhetetlen programok és pénzügyi eszközök elindítását” – hívta fel a figyelmet Gyürk András.

A második kritérium a tagállami sajátosságok figyelembe vétele. „Aggályos, hogy az Európai Bizottság és az EP tagállami szintű hatástanulmányok hiányában szeretné elfogadtatni a klímarendeletet. A tagállamok eltérő helyzetből kezdik meg klímavédelmi erőfeszítéseiket, ennek tiszteletben tartása kulcsfontosságú” – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

Végül, igazságos és méltányos klímavédelemre van szükség. „Olyan intézkedésekre, amelyek nem vezetnek a fogyasztói árak ugrásszerű növekedéséhez, és nem veszélyeztetik a tagállamok ellátásbiztonságát. Semmilyen klíma-szabályozás nem járhat a rezsiköltségek emelkedésével” –zárta hozzászólását Gyürk András.