Egyéb

A széndioxid-megkötés egy lehetséges megoldás

A széndioxid-megkötés egy lehetséges megoldás

2008. 11. 19.

A politikus szerint mivel a széndioxid megkötése jelentős és hosszú távú befektetéseket feltételez, elengedhetetlen, hogy az Európai Unió következetes és stabil jogszabályi hátteret teremtsen. A képviselő úgy látja, hogy a Parlament által is módosított klímacsomag jó irányokat határozott meg ezen a téren.
 
Gyürk András örömét fejezte ki amiatt, hogy az Európai Parlament nem közvetlen pénzügyi támogatást, hanem ingyenes kibocsátási kvótákat nyújtana 10-12 kísérleti erőműnek. "Elengedhetetlennek tartom ugyanakkor, hogy az ingyenes kvótákra jogosult erőműveket az Európai Bizottság a regionális egyensúly elvének figyelembe vétele mellett jelölje majd ki. A jelentéstevővel egyetértésben úgy vélem, hogy az új technológiák elterjedése érdekében jelentős mértékben meg kell erősíteni a kutatás-fejlesztésre szánt forrásokat – tagállami és uniós szinten egyaránt." – fogalmazott a képviselő.  
 
Az EP ipari és energetikai bizottságában tevékenykedő politikus meggyőződése szerint az Európai Unió támogatása nem pótolhatja a magánszféra erőfeszítéseit. "Amennyiben a széndioxid tárolása és megkötése valóban életképes megoldás, úgy lesznek vállalatok, amelyek hajlandóak tevékeny részt vállalni a beruházások megvalósításában." – tette hozzá. Gyürk András hangsúlyozta, hogy a széndioxid-megkötés támogatása nem vonhat el forrásokat a megújuló energiaforrásoktól. "Az általunk tárgyalt technológia ugyanis egy lehetséges, ám korántsem az egyedüli megoldás a klímaváltozás hatásainak mérséklésére" – zárta nyilatkozatát a képviselő.