Egyéb

A plenáris ülésen nagy többséggel fogadták el a Gyürk-jelentést

A plenáris ülésen nagy többséggel fogadták el a Gyürk-jelentést

2009. 02. 19.

A fideszes képviselő plenáris felszólalásában a kérdés jelentőségét hangsúlyozva rámutatott, csupán a műszaki berendezések készenléti állapotának szabályozásával Magyarország éves fogyasztásának megfelelő energiát lehetne megtakarítani Európában. Gyürk András úgy véli, a gazdasági válság idején csak kevesek engedhetik meg maguknak, hogy energiahatékonysági beruházásba kezdjenek. "Éppen ezért meg kell erősíteni a hatékonyabb energiafelhasználást célzó uniós és tagállami pénzügyi támogatásokat" – vélekedett. A politikus szerint adókedvezményekkel (mindenekelőtt ÁFA-kedvezményekkel) jelentős mértékben lehetne növelni a beruházási hajlandóságot.
 
A képviselő aggasztónak tartja, hogy Magyarországon a tavalyi 3 milliárd helyett idén már csak 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Energiahatékonysági Program keretében. Az elkülönített források minimális mértéke különösen azért érthetetlen, mivel Magyarországon az európai átlaghoz képest jóval nagyobb lehetőségeket rejt az energiahatékonyság fejlesztése – fejtette ki Gyürk András.
 
Az Európai Parlament által elfogadott jelentés szerint a tagállamokban intenzív tájékoztatási kampányokra van szükség ahhoz, hogy a fogyasztók világosabb képet kaphassanak az energiahatékonyság révén elérhető előnyökről. Az állásfoglalás szerint az állam vezető szerepét erősítené az is, ha a közbeszerzési eljárásokat szigorú energiahatékonysági követelményekkel kötnék össze.
 
Gyürk András felszólalásában hangsúlyozta, hogy az energiahatékonyság ügyét a gazdasági válság idején sem szabad másodrendű kérdésként kezelni. "Már csak azért sem, mivel az energiahatékonysági beruházások új munkahelyek százezreit teremthetik meg Európában. A tömeges elbocsátások évében azt hiszem ez korántsem mellékes szempont" – zárta felszólalását a politikus.