Egyéb

A magyar elnökség innovációs és iparpolitikai programjának bemutatása az Európai Parlamentben

A magyar elnökség innovációs és iparpolitikai programjának bemutatása az Európai Parlamentben

2011. 01. 31.

Dr. Cséfalvay Zoltán bemutatkozó beszédében emlékeztetett, hogy a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére nem szabad megfeledkezni az innováció fontosságáról, hiszen ez Európa hosszú távú versenyképességének kulcsa. Az Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar elnökségi időszakra esik az innovációs unió kezdeményezés megvitatása, az egységes európai iparpolitika elfogadása, illetve a hetedik uniós kutatási keretprogram értékelése.
A magyar elnökség fő törekvése az innovációs tevékenységek költségeinek jelentős csökkentése. Ezt szem előtt tartva elengedhetetlen a finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás adminisztrációjának egyszerűsítése, az értékteremtést támogató szabályozási keret kialakítása, illetve a kis- és középvállalkozások segítése. Nagy a várakozás a hetedik kutatási keretprogram felülvizsgálatával kapcsolatban is, melynek eredményeként a kutatások területén csökkenni fognak a párhuzamosságok és az ebből adódó forráspazarlás.
Az Európai Parlament ITRE szakbizottságának tagjai üdvözölték a magyar elnökség által bemutatott programot és annak prioritásait. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője hozzászólásában rávilágított a nyugat-európai országok és a közép-kelet-európai régió közötti kutatás-fejlesztési szakadékra. Az államtitkár szerint ennek az a fő oka, hogy a kutatók mögött álló támogató infrastruktúra térségünkben még rendkívül fejletlen. Ezért a magyar elnökség a kutatási keretprogram felülvizsgálatánál erre a szempontra kiemelt figyelmet fog fordítani.