Egyéb

A közös energiapolitikához látványosabb erőfeszítésekre van szükség

A közös energiapolitikához látványosabb erőfeszítésekre van szükség

2009. 02. 03.

Az elmúlt hetek gázellátási zavarai különösen aktuálissá teszik a közös energiapolitika megerősítését. Új alapokra kell helyezni a gáztartalékokra vonatkozó közösségi szabályozást, emellett szükségesnek tartjuk a szolidaritási mechanizmusok közösségi jogszabályok általi megerősítését is, a Lisszaboni Szerződéssel összhangban.
 
Örömteli fejlemény, hogy az Európai Bizottság a Déli Gázfolyosó mellett fontos célkitűzésként nevezte meg a közép- és délkelet európai gázvezetékek összekötését is. Az eredetileg a MOL-hoz kötődő kezdeményezés jelentősége abban rejlik, hogy az érintett államok könnyebben tudnak majd egymás segítségére sietni ellátás-zavarok esetén. A hálózatok összekötése egyúttal a versenyt is élénkítheti a térségben.
 
Jó döntésnek tartjuk, hogy az Európai Bizottság a fel nem használt uniós pénzek egy részét a kiemelt energetikai beruházásokra csoportosítja át. Azt azonban már kevésbé, hogy a leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő tagállamok beruházásai a kívántnál kisebb mértékben részesülnek a pénzügyi keretből. Úgy véljük, hogy az ambiciózus céloknak az elkülönített közösségi forrásokban is tükröződniük kell.