Energetika

A valódi cselekvés jelenthet megoldást az energiaválságra

2022. 12. 13.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén megvitatta az energiaválság kezelését célzó, RePower EU nevű javaslatcsomagot. A vita során Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője kijelentette, hogy a megújuló energia növelése és a bürokrácia csökkentése helyes törekvések, azonban a válság valódi kezeléséhez Brüsszelnek el kell törölnie a káros szankciókat és oda kell adnia a tagállamokat megillető forrásokat. Tóth Edina szerint a megújuló energiaforrások használata a foglalkoztatás és a területfejlesztés terén is kézzelfogható eredményeket hozhat majd unió-szerte.

Gyürk András felszólalásában kiemelte: „A polgárok szankciós felárat kénytelenek fizetni az energiáért. A mostani helyzetben minden olyan kezdeményezés támogatandó, ami növeli a megújuló energiát és csökkenti a bürokráciát. Az engedélyezési eljárások felgyorsítása egyszerre teljesítheti ezt a két célt.”

„Azonban a megújuló energia súlyának növeléséhez az áramhálózatot is fejleszteni kell. A szükséges beruházásokhoz pedig erős gazdaságra van szükség. Ezért el kell törölni a káros szankciókat és minden erővel segíteni kell az embereket és vállalkozásokat” – hangsúlyozta a képviselő.

Tóth Edina kiemelte: „Tervezett fejlesztéseink összhangban vannak az Unió klímapolitikai célkitűzéseivel, helyreállítási tervünk elfogadásával e projektek végre elindulhatnak”. Mi zöldebb Európát szeretnénk, itt az idő, hogy az Unió is megoldást találjon az elhibázott szankciók miatt kialakult energiaválságra.