Kutatás-fejlesztés

A tudomány és az innováció a sikeres válságkezelés alapja

2021. 04. 28.

Gyürk András és Tóth Edina sajtóközleménye

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén jóváhagyta az Európai horizont kutatási és innovációs keretprogram elindítását. Gyürk András fideszes EP-képviselő hozzászólásában elmondta, hogy előremutató döntés született, melynek eredményességét három tényező – az ambíciók nagysága, az intézményi háttér ereje és a földrajzi egyensúly elve – mentén érdemes megítélni.

Gyürk András szerint a kutatási ismeretek és innovációs készségek az Európai Unió legfőbb erőforrásai a koronavírus-járvány okozta válság utáni időkre. „Ezért örömteli, hogy az újonnan induló közel 100 milliárd euró keretköltségvetéssel rendelkező Európai horizont a világ legtekintélyesebb kutatási és innovációs programja lesz. Ez az ambíciószint szükséges ahhoz, hogy a tudomány megfelelő módon tudja segíteni gazdaságaink és mindennapi életünk létfontosságú fejlődését, valamint a váratlan válságok kezelését.” – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

A források azonban csak jól működő, rugalmas intézmények révén hasznosulhatnak. Egy ilyen jó példa a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet. Az Intézettel kapcsolatban Tóth Edina fideszes EP-képviselő úgy véli, hogy elő kell segíteni és meg kell erősíteni az európai innovációs társulások közötti együttműködést, illetve biztosítani kell a széleskörű földrajzi lefedettséget a regionális egyenlőtlenségek áthidalása és az innovációs szakadék megelőzése érdekében.

Előremutató továbbá, hogy az Európai horizont programban hangsúlyosan megjelenik a források elosztása kapcsán a földrajzi egyensúly elve. „Korunk nagy kihívásaival egy egységes Európai Unió tud szembenézni, amihez minden tagállami tudományos képesség támogatására szükség van. Ezért nagy eredmény, hogy a Magyarország számára fontos kutatás-fejlesztési és innovációs alprogramok mindegyikénél sikerült többletforrásokat szerezni. Ez a megállapodás a magyar tudományos közösség győzelme is a „fukar” tagállamokkal szemben.” – mondta el Gyürk András.