Energetika

A rezsicsökkentés sikere: Magyarországon az energiaszegénység mértéke az uniós átlag alig felét teszi ki

2023. 10. 26.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az Energiaunió helyzetéről szóló éves jelentését. A dokumentum bizonyítja a magyar energiapolitika sikerét: míg az Európai Unióban átlagosan a polgárok 9,3%-ának okoz nehézséget otthona megfelelő mértékű felfűtése, Magyarországon ez az érték az uniós átlagnál 50%-kal alacsonyabb. A tények azonban nem akadályozzák Brüsszelt abban, hogy továbbra is a rezsicsökkentés megszüntetését követelje. Továbbra is határozottan kiállunk a rezsicsökkentés mellett. 

Az Európai Bizottság éves jelentésekben mutatja be az európai energiapolitika eredményeit. Az idei jelentés egyértelműen mutatja Brüsszel kudarcos szankciós politikájának gyakorlati következményeit. Az európai energiaszegénység rekordméretűre nőtt: 2022-ben majdnem minden tizedik európai család nem tudta otthonát megfelelő mértékben felfűteni.

A hazánkat jogosan megillető uniós források visszatartása és a rezsicsökkentés megszüntetésére irányuló erősödő brüsszeli nyomásgyakorlás ellenére Magyarországon ez az arány csupán 4,7%. Ez jelentős csökkenés a 2002 és 2010 között a Gyurcsány-korszak idején mért 15-20%-os szinthez képest. Figyelemreméltó, hogy a Bizottság kimutatása szerint Németországban az energiaszegénység mértéke jelenleg 6,6%, Franciaországban 10,9%, Romániában pedig 15,2%.

A jelentésben ennek ellenére Brüsszel újfent a rezsicsökkentés felszámolását kéri Magyarországtól. „Ez egy újabb abszurd brüsszeli javaslat, a Bizottság követeléseinek létjogosultságát saját adatai cáfolják meg. A lakosság védelme a magas energiaáraktól és ezek következményeitől a nemzeti szuverenitás szerves része. Ezért határozottan nemet mondunk Brüsszel újabb tagállami szuverenitást semmibe vevő törekvéseire” – fogalmazott Gyürk András.