Energetika

A magyaroknak újra igaza lett: Európai mintává vált a rezsicsökkentés

2021. 12. 03.

Az Európában tomboló energiaválságban már 19 uniós tagállam döntött úgy, hogy a magyar rezsicsökkentés mintáját részben vagy egészben követve megpróbálja leszorítani a lakossági energiaárakat. Bebizonyosodott, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar baloldal nyomásgyakorlása ellenére helyes döntés volt az alacsony rezsiárak melletti következetes kiállás. 

A Bruegel Intézet összesítése szerint 2021 őszén 19 ország, azaz az Európai Unió tagállamainak csaknem háromnegyede, javasolt vagy léptetett életbe a lakossági energiaárak letörését célzó intézkedéseket. A magyar rezsicsökkentéshez hasonlító hatósági árszabást hét országban – többek között Franciaországban és Spanyolországban – vezettek be. Kijelenthető, hogy a magyar kormány 2013 óta következetesen folytatott rezsicsökkentési politikája általánosan követett példává vált Európában.

Beigazolódott, hogy a rezsicsökkentés a legjobb eszköz az emberek megvédésére a piaci áringadozásoktól. Ezzel szemben a magyar baloldal ellenzi az olcsó, megfizethető lakossági energiát. Miniszterelnökjelöltjük, Márki-Zay Péter a rezsicsökkentést népbutításnak, az intézkedést támogató választókat „sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak” tartja, míg a momentumos Donáth Anna nemrég az energiaszegénység korát helyezte kilátásba.

A baloldal álláspontja és kijelentései elfogadhatatlanok. A magyarok csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony energiaárakért folytatott küzdelemben.