Kutatás-fejlesztés

A magyar tudományos közösség érdekeit is megvédtük Brüsszelben

2020. 12. 15.

A 2021 és 2027 közötti Többéves Pénzügyi Keretről, illetve a Next Generation EU eszközről szóló történelmi magyar sikert hozó megállapodás után lezárultak az Európai Horizont kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogrammal kapcsolatos egyeztetések is az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között. Gyürk András az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottságának (ITRE) fideszes tagja a megegyezés kapcsán hangsúlyozta, hogy előremutató kompromisszum született, melyben a magyar tudományos közösség számára fontos programokhoz kivétel nélkül sikerült többletforrásokat kiharcolni.

Gyürk András jelezte, hogy 2021. január 1-jétől összesen 95 milliárd eurós költségvetéssel kezdheti meg működését az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramja, az Európai Horizont. „A keretprogram létrejöttét mintegy 2 éves intenzív munka előzte meg az Európai Parlament Ipar, kutatás- és energiaügyi szakbizottságában. (ITRE) Ennek eredményeként kijelenthető, hogy a világ legtőkeerősebb, közpénzből finanszírozott kutatási programja indulhat el hamarosan” – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

A tárgyalások nagy magyar sikert hoztak. „A magyar tudományos közösség kiállásának, illetve a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja erőfeszítéseinek is köszönhetően jelentős eredményeket tudtunk elérni. A Magyarország számára fontos kutatás-fejlesztési és innovációs alprogramok mindegyikénél sikerült többletforrásokat szerezni a júliusi előzetes megállapodáshoz képest. Többek között az Európai Kutatási Tanács 1 milliárd euróval nagyobb költségvetésből gazdálkodhat, míg a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) költségvetési kerete mintegy 240 millió euróval fog nőni” – mutatott rá a néppárti politikus.

„A megállapodás a magyar tudományos közösség győzelme is a „fukar” tagállamokkal szemben. Meggyőződésem, hogy a kiharcolt többletforrások növelik Magyarország és az Európai Unió képességeit a korunk nagy kihívásaival való szembenézés terén, valamint javítják a magyar kutatók és tudósok munkakörülményeit és jövőképét. Örömteli, hogy ilyen eredményt sikerült közös munkával elérni” – mondta el Gyürk András.